perjantai 19. marraskuuta 2010

Madrid 19.11.2010

Aamulla Paseo del Pradoa pitkin Thyssen Bornemisza -museoon. Jono oli aamukymmeneltä korttelin mittainen. Suurin osa jonotti Jardines Impresionistas -näyttelyyn. 







Minä tapasin pedagogisen yksikön päällikön, Ana Morenon, joka kollegansa kanssa esitteli museon pedagogiaa. Thyssen-Bornemiszalla on erityisen vahvat, pedagogiset nettisivut. Ne kannatta tsekata: www.educathyssen.org  Sivuilla on kouluille, lapsille, perheille ja aikuiskävijöille tarjottavan ohjelman lisäksi paljon ladattavaa opetusmateriaalia, pelejä ja muuta kiinnostavaa. Valitettavasti kaikki materiaali on espanjaksi, mutta oikeastaan valitettavaa siinä on ainostaan se, että en itse osaa espanjaa. Ehkä pitäisi opetella?
Thyssen tekee opetusmateriaalinsa kokoelmiin liittyen. Vaihtuvien näyttelyiden kanssa heillä ei ole juurikaan tekemistä. Kokoelmat ovat aikamoiset, läpileikkaus taidehistoriaan varhaisrenessanssista modernismiin. Edcation department on yhteensä kahdeksan henkeä. Noin 150 000 ihmistä käyttää vuosittain Educathyssenin sähköisiä palveluja ja noin 70 000 museotiloissa tapahtuvia, fyysisiä palveluja (opastukset, työpajat, koulutukset jne.). Tämä on noin 12 - 15 % koko museon kävijöistä.


Thyssenin työpajatila sijaitsee pohjakerroksessa. Se on jaettavissa kolmeen osaan pyöreän sermin avulla. Käytettävissä on kaikkia mahdollisia tekniikoita grafiikasta maalaukseen. Työpajasta pääsee myös sisäpihalle, joten ulkotilaa voi sään salliessa käyttää myös hyväksi.




Kävely iltapäivällä takaisin La Casa Encendidaan. Katseluteema oli pyykit ja parvekkeet.





Tapasin näyttelyosaston Vanessa Casas Calvon. Hän kertoi näyttelyprojektien synnystä. La Casa Encendida tuottaa kaikki näyttelynsä itse tai yhteistyössä jonkun kanssa. Valmiita näyttelyitä ei osteta. Näyttelyitä tekemään kutsutaan ulkopuolisia kuraattoreita. Näyttelyihin järjestetään työpajoja ja paikalla on myös keskusteluopas viikonloppuisin ja perjantai-iltapäivisin. Myös pedagogista materiaalia tuotetaan.  Sen sijaan esim. ääniopas on täysin eri osaston - talon oman radioaseman - tuottama. Se ei kuulemma ole pedagoginen väline. Juuri avautuneen On & on -näyttelyn ääniopas on näyttelyn taiteilijoiden omaa kerrontaa teoksestaan. Minusta mitä pedagogisin väline. Ja ladattavissa myös netistä: www.lacasaencendida.es/en

On & on -näyttelystä on sanottava, että se oli vaikuttavin näyttely, jonka Madridissa näin. Sen ovat kuratoineen Flora Flairbairn ja Olivier Varenne. Näyttelyssä on mukana 14 taiteilijaa eri puolilta maailmaa ja teokset käsittelevät aikaa ja katoavaisuutta (ephemeral). Teokset ovat tilallisia ja elämyksellisiä. La Casa Encendidan sivuilta voi katsoa kuvia näyttelystä ja alla pari salaa nappaamani otos (valokuvaaminen oli kielletty, mutta parissa kohtaa uskalsin uhmata kieltoa). Elämyksiä olivat mm. Chiharu Shiotan In Silence -teos, jossa flyygelin ja tuolien ympärille oli kehräytynyt tiheä verkosto. Kuvaa äänestä? Anya Gallaccio oli maalannut yhden huoneen suklaalla. Tuoksu oli huumaava! Tino Sehgalin teoksessa vartija puhkeaa laulamaan: "This is propaganda" ja Céleste Boursierin teoksessa linnut soittavat sähkökitaroita. Elämys toisensa perään! 




Michel Blazyn teos on tehty ruoasta ja haisi jo ensimmäisenä aukiolopäivänä aikamoiselle! Vartijoilla oli hengityssuojaimet. Aikamoinen haaste vartioinnille tämä näyttely!

Ja tässä niitä roskiksia, joissa kerrotaan, mitä hyöytä kierrätyksestä on. Ekovinkki ja motivointia.




Päätin päivän kävelyretkellä Madridin keskustaan. Kuvissa alla Plaza Major, joka valmistautuu joulun aikaan. Tarkoitukseni oli käydä ostoksilla ja syömässä viimeiset tapakset. Noin 15 minuuttia kuvien ottamisen jälkeen havaitsin käsilaukkuni vetoketjun olevan auki ja lompakon hävinneen. Minut oli ryöstetty, enkä ollut huomannut mitään. Taitavaa, mutta ilmeisen tavallista. Kurja lopetus loistavalle matkalle! Vietin poliisiasemalla pari tuntia kohtalotovereiden kanssa rikosilmoitusta tehdessä. Onneksi passi ja puhelin olivat tallella ja hotellissa auttoivat, että sain kotoa taksirahat lentokentälle menoa varten. Pääsen sentään kotiin huomenna aamulla, vaikkakin tarkoitettua kevyemmän tuliaiskassin kanssa. :(
No, en anna pilata sen kaikkea tätä muuta. Kokemukset säilyy, rahat olisi menneet kuitenkin. Nyt ne meni muiden taskuun. Toivottavasti tarpeeseen. Hasta luego, Madrid!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti