torstai 18. marraskuuta 2010

Madrid 18.11.2010

Aamulla hyppäsin junaan ja matkustin puolisen tuntia etelään, esikaupunkiin nimeltä Móstoles. Siellä on vuonna 2008 avattu nykytaiteen keskus, Centro de Arte Dos de Mayo, jota minulle suositeltiin. Sen pedaa johtaa Pablo Martinez, joka työskenteli ennen Museo Reina Sofiassa. Olen tavannut Pablon aikaisemmin Liverpoolissa (Taas! Olen tainnut luoda kaikki Espanjan museoyhteyteni siellä!) ja olleet molemmat mukana Tate Liverpoolin ortganisoimassa Mail Art Projectissa (jossa muuten oli mukana myös Kiasma, joten Pablo on vanha tuttu muillekin suomalaisille). 



Junamatkan jälkeen otin kunnon kävelykierroksen Móstolesin ympäri. Pablo oli kirjoittanut: "It's very easy to find! Just get off the train and you are almost there!" Luotin tähän ohjeeseen liikaa ja hypättyäni junasta tähyilin ympärilleni, mutta näin vain kenkäkauppoja ja baareja. Juna-aseman ulkopuolella olleesta kartastakaan ei ollut hyötyä. CA2M:a ei oltu merkitty siihen. No, sitten vaan kysymään paikallisilta. Onneksi espanjan kielessä voi vain sanoa paikan nimen nousevalla intonaatiolla ja kohautella hartioitaan. Hyviä neuvoja tuli. :) Yksi niistä johti minut Centro Commercial Dos de Mayoon, paikalliseen ostoskeskukseen ja toinen Teatteriin. Onneksi Laura (Kiitos!) töistä toimi vihdoin puhelimen ja netin kautta oppaanani ja auttoi minut perille. Arvatkaas muuten alla olevista kuvista, mikä on ostari, mikä teatteri ja mikä nykytaiteen keskus? :)



No, loppu hyvin, kaikki hyvin. CA2M on hyvin vireä paikka. Kannattaa tsekata hyvät nettisivut:
http://www.ca2m.org/  Pablo kertoi minulle, että heidän tarkoituksena ei olekaan houkutella paikalle turisteja tai Madridin keskustan museoissa ramppaavaa väkeä vaan palvella paikallisia asukkaita. CA2M on Madridin alueen (region), ei kaupungin siis, rahoittama laitos. Sen perusperiaate on yhdistää nykytaidetta ja kriittistä ajattelua ja toimia nimenomaan esikaupunkialueella sen ehdoilla. Siinäkin riittää kyllä haastetta. Móstolesissa asuu 250 000 asukasta ja aluetta kiertävän metrolinjan alueella 1,5 miljoonaa asukasta. CA2M:n toimintaperiaatteisiin kuuluu, että he kehittävät ensin teeman ja idean ja sitten näyttelyt, kokoelmat ja pedagogia (johon kuuluu kaikki ohjelmisto) työskentelevät rinnakkain tämän idean välittämiseksi yleisölle. Peda ei siis palvele näyttelyitä tai kokoelmia, vaan tekee niiden rinnalla yleisölle suunnattua työtä. Tällä tavoin syntyy dialogi näyttelyiden ja ohjelmiston välillä. Ohjelmisto on paljon elokuvaa, keskusteluita, työpajoja jne. Päivän tapahtumat on kirjoitettu liitutaulumaalilla maalattuun seinään aulassa.



Seurasin nuorten ryhmää, joka työskenteli näyttelytiloissa. Koko luokallinen oli jaettu 5 hengen ryhmiin. Jokaisella ryhmällä oli tehtävänä yhdistää sattumanvaraisesti jaetut kuvat näyttelyn teoksiin ja tehdä taiteen ja kuvien avulla oma tulkinta. Näyttelytiloissa oli muutama ohjaaja auttamassa, mutta kukaan ei varsinaisesti johdatellut ryhmiä, vaan ne toimivat itsenäisesti. Ja yllättävän ahkerasti ja oma-aloitteisesti. Keskittyneet ja kiivaasti keskustelevat nuoret kulkivat teokselta toiselle ja pysähtyivät välillä kirjoittamaan tulkintaansa.


Pablo kertoi myöhemmin, että tämä tapa työskennellä on tarkoituksellisen osallistava ja voimauttava. Valta on nuorilla itsellään. Tulkintoja ei kerätä mihinkään tai käydä yhdessä läpi, vaan Pablo uskoo, että jos näyttely tai taideteos on ollut tarpeeksi kiinnostava, nuoret jakavat kokemuksiaan kyllä oma-aloitteisesti. "Pakkoyhteenveto" ei auta oppimista. Tulkintojen tekeminen liittyy myös visuaaliseen lukutaitoon. Kuvia yhdistellään ja valinnat pitää perustella oman ryhmän sisällä.  Erityisen toimiva tämä työkalu oli esillä  olevassa näyttelyssä, Antes que todo / Before Everything, joka esittelee nuoria espanjalaisia taiteilijoita. Monet heistä kierrättävä kuvia, kommentoivat niitä ja käsittelevät kuvaan liittyviä kysymyksiä. Paljon videoita, mediamateriaalia, kuvia kuvista.



Katolla oli taas mahtava terassi! Espanjassa katot ovat varsin käyttökelpoista tilaa. Kesäaikaan siellä on mukava oleskella ja järjestää tapahtumia tai miksei työpajojakin. Minulle kelpaisi marraskuussakin!



Tämä kuva oli pakko ottaa. White cube ihan omassa merkityksessään tässä museotilassa!


Ja kun poistuin CA2M:stä olivat kadut autioina ja kaupat suljettu. Madridin jatkuvassa vilinässä siestaa ei  huomaa niin helposti, mutta Móstolesissa tapaa noudatetaan selvästi näkyvämmin.



Ja junalla Madridiin. Atochan aseman läpi kulkiessani yllätyin ilmoisesti: Juna-asemalle on kasvanut mahtava viidakko! Ja kilpikonnat uiskentelivat lammikoissa. Näkyyköhän tässä kuvassa? Ehkä, jos tarkkaan siristää alareunaan. Ihana keidas!


Illansuussa ohjelmassa oli La Casa Encendida. Senkin taustalla on pankin perustama säätiö. Tällä kertaa Caja Madrid -pankin säätiö. Casa Encendida on monitoimitalo, joka kouluttaa ja tarjoaa taide-elämyksiä monen eri lajin parissa. La Casa Encendida on hallinnollisesti ja ohjelmatarjonnan osalta jaettu 6 osa-alueeseen: Kulttuuri, Media, Ympäristö, Solidaarisuus, Opetus ja Lapset.  Tosin toiminta-ajatuksesa on mainittu neljä perustoimintoa: Culture + Support + Environment + Education. Tapasin illalla Opetus- ja ympäristöosastojen vetäjät, Nuria Guedan ja Arancha Carrascon. He kierrättivät minua talossa ympäri.



 Radioasemalla oli meneillään tulevan näyttelyn äänioppaiden viimeistely.


Luokkatiloissa opiskeltiin tietokoneohjelmia, englannin- ja espanjan kieltä, yhteiskunnallisia aiheita (työn haku jne.), valokuvausta jne. 


Lasten kirjaston satunurkka oli tyhjillään, mutta aikuisten kirjaston lukusali ja mediateekki aivan täynnä. Auditorioissa pidettiin kokouksia ja seminaaria.


Talossa oli kaiken kaikkiaan todella vilkas tunnelma. Opetuspalveluita käytetään ahkerasti hyväksi. Näyttelyihin tutustun huomenna. Mielenkiintoiselta näyttävän, juuri avatun näyttelyn "On & on" näen huomenna. Siitä lisää sitten, mutta näytti todella kiinnostavalta, mahtavia installaatioita. Esimakua ja muuta tietoa: http://www.lacasaencendida.es/



Ja täälläkin mieletön kattoterassi! Mahtava taukopaikka ja bileitäkin kuulemma pidetään. Lisäksi katolla toimii opetuspuutarha. Hyötykasveja, joista työpajan osallistujat pitävät huolta: yrttejä ja herneenversoja, kesällä tomaatteja ja salaattia. Ja oma komposti ja kastelujärjestelmä tietysti!




 Nuria ja Arancha


Tämä on kuva, jota ei pitäisi ehkä laittaa blogiin. Sen verran usein keskustelemme meidänkin museossamme ahtaista työtiloista, että aika järkyttynyt olin nähdessäni tämän toimiston: lähdes koko La Casa Encendidan henkilökunta (n. 50 henkeä) työskentelee tällaisessa toimistossa. Meteli on melkoinen, jokaisella on vain työpöytänsä kokoinen läntti tilaa. Viikkokokouksia tai sisäistä tiedotusta ei taideta tarvita! :)


Ekologisuus on yksi La Casa Encendidan kantavista ideoista. Jokaisessa roskiksessa on viesti siitä, miten paperin / metallin / muovin yms. kierrätys säästää luontoa. Hyvä vinkki ekovastaaville. Koitan muistaa huomenna kuvata noita lisää.


Lapsille suunnattu näyttely kaupungeissa toteutettavista asumista helpottavista ja luontoa säästävistä ideoista. Ympäristöosaston tuottama, toiminnallinen näyttely. Jokainen idea (eri puolilta maailmaa kerättyjä ideoita ja käytäntöjä) on esitetty omassa paneelissaan ja siihen liittyy kosketusnäytöllä toimiva havainnollinen peli tai esitys asiasta. Sijaitsee kattoterassin toisessa tornissa.



Huh. Hyvä päivä, mutta nyt väsyttää. Olen löytänyt täältä sitä mitä oletinkin: monitaiteisesti toimivia, aktiivisia kulttuurilaitoksia ja upeaa taidetta. Huomenna viimeinen päivä: Thyssen-Bornemitza ja La Casa Encendidan näyttelypuoli. 


1 kommentti:

  1. Viidakko ja kilpikonnat asemalla yes! Espanjahan tuntuu olevan pedan luvattu maa! Hyvää loppumatkaa ja nähdään ens viikolla!
    Mikko

    VastaaPoista